Un apartament mare, cu un decor fantastic, poate fi usor remarcat. „Reteta“ e simpla: bun gust si foarte multa imaginatie.
O casa sau un apartament este ceea ce-si doreste fiecare, iar spatiul poate fi personalizat dupa bunul plac – linii si texturi simple, culori calde si mobilier functional.
Potrivit designerilor, decorarea unui astfel de spatiu poate dura câteva luni si procesul final sa nu fie definitivat. Intr-o locuinta cu bun gust obiectele de mobilier moderne pot fi perfect incadrate lânga piese vechi sau rustice. Poate aparea asadar un amestec al diferitelor culturi pe care le putem descoperi in calatoriile prin lume, dar care ajung firesc la o unitate stilistica. O imagine perfecta o pot crea in acelasi timp obiectele decorative autentice românesti, dar si antichitatile.
Confortul este cheia unei locuinte primitoare
Pentru a da o si mai mare expresivitate spatiului locuit sau pentru a realiza o compartimentare a zonei din living se poate opta pentru zugravirea unuia dintre peretii principali in galben-pai. Restul camerei ramâne cu peretii albi, iar spatiul dintre cele doua zone poate fi marcat de doua usi culisante. Desi in procesul de decorare, esteticul joaca un rol important, confortul este cheia unei locuinte primitoare. Asadar, apartamentul poate fi redecorat dupa bunul plac al fiecarui locatar pâna ce devine un spatiu original si cât mai functional. Din cele spuse de designeri, se poate renunta cu usurinta la una dintre camere. Apoi, aventura poate continua… locuinta pastrând tipicul oricarui apartament, in sensul ca elementele de baza ramân neschimbate – baia, bucataria, biblioteca – dar in special zona de primire a oaspetilor.
Alt element important din apartament este lumina, care poate fi cât mai difuza, lucru realizabil prin obiecte de iluminat in mare parte ascunse. Iar la intrare, o harta uriasa imprimata pe un geam gros luminat in turcoaz poate crea o atmosfera hi-tech.
Parchetul din lemn de salcâm poate acoperi intreaga locuinta, iar balconul poate fi integrat in living, devenind o sera cu multe plante, ce pot fi vazute atât din holul de la intrare, cât si din bucatarie. Intr-o astfel de locuinta, cel mai important lucru ramâne mobila, care trebuie sa fie functionala, cu linii simple si clare. Toate dulapurile pot avea usi glisante si pot fi incastrate in pereti. Iar canapelele, majoritatea din piele de culoare brun-roscat, au calitatea de a arata tot mai bine o data cu trecerea timpului.
Sufrageria trebuie sa faca impresie
Intr-un apartament, sufrageria ramâne intotdeauna cea care trebuie sa faca o buna impresie vizitatorilor. Aceasta da tonul general al casei si trebuie sa fie o reflectare a gusturilor familiei.
Din acest motiv sufrageria (sau livingul) poate fi aranjata in mai multe feluri. Pentru unii, acest spatiu este formal si perfect in orice moment, fiind folosit doar pentru primirea musafirilor. Pentru altii este locul in care intreaga familie se reuneste pentru a fi impreuna, pentru a vedea un film, dar si pentru a primi oaspeti.
Intr-o sufragerie clasica pot fi puse in valoare cele mai importante elemente ale casei – mobilier, carti, obiecte de arta, tablouri etc. Decorul poate fi adesea simetric, o canapea incadrata de doua fotolii, un tablou pe un perete, o masuta cu o veioza, ferestre clasice acoperite de perdele lungi si draperii bogate, ce pot fi suspendate de o galerie solida si pretentioasa, eventual o masuta de cafea si pe partea opusa o biblioteca, in care isi pot gasi locul televizorul, carti si alte decoratiuni. Din cele spuse de designeri, sufrageria poate fi mai curând o camera decorativa decât una utila si astazi prea putine case se mai prezinta in acest fel.
Stilul designului s-a dezvoltat, promovând in prezent un aranjament mai putin formal. Desi retine anumite elemente clasice – precum eleganta mobilei si materialele de calitate – livingul modern poate fi mai luminos si mai confortabil. Un astfel de living are o anumita nonsalanta, libertate, care ii pot surprinde pe multi. Pe lânga faptul ca mobila si restul accesoriilor – covoare, zugraveala, perdele – trebuie sa fie in armonie, designerii dau câteva sfaturi. Alegerile trebuie sa fie in primul rând practice. Mai multe locuri pe care se poate sta când va uitati la televizor sunt necesare, dar la fel de utila poate fi o masa scunda pe care se poate mânca. Si indiferent de scopul pe care i-l rezerva sufrageriei, materialele, culorile, mobila si accesoriile trebuie sa fie pe gustul locatarilor.
Linistita si neutra, plina de culoare si nonconformista sau un amestec intre acestea, livingul trebuie sa reflecte gusturile si personalitatea fiecaruia.
Cum se poate masca o coloana de ventilatie
Coloana de ventilatie, aflata chiar in holul de acces in apartament, nu poate fi eliminata. Si potrivit teoriei „de ce nu poti scapa pune in evidenta“, ea poate fi mascata capatând valoare estetica.
O astfel de coloana poate fi refacuta din ghips-carton, vopsita in turcoaz si dublata cu panouri din geam securizat in spatele caruia poate fi introdusa o sursa de lumina.
Spatiul dintre aceasta coloana si hol poate fi astfel obturat, in mod ingenios, cu un panou, tot din geam, pe care se poate aplica un film semitransparent cu desen tiparit. Iar peretele care desparte biroul de restul casei poate fi inlocuit cu usi glisante cu rame din lemn. Si cum in acesta exista si un perete galben, finisat cu stucco veneziano, care articuleaza cele doua zone functionale, de zi si de noapte, aceasta coloana imbraca cochet locuinta.
Material realizat in colaborare cu revista Casa si biroul